လေရာင္.စာေရးဆရာမမဟုတ္ပါစိတ္ထြက္ေပါက္ေလးတစ္ခုလုပ္ထားတာၿဖစ္တဲ ့အတြက္မ်က္စိလည္လမ္းမွားေရာက္လာသူအားလံုးကိုေက်းဇူးအထူး...

Saturday, January 1, 2011

မင္းနားမွာ...poison ေတြရွိတာသိရဲ ့လား..??

ေန ့တိုင္းေန ့တိုင္းေသေစနိုင္ေလာက္ေအာင္အဆိပ္ေတြပါတဲ ့အပင္ေတြကလုပ္တဲ ့အစားအစာေတြ

စားမိေနၾကတယ္ဆိုတာသတိထားမိရဲ့လားး။.ဒါေပမယ္ ့အဆိပ္ၿဖစ္နိုင္ေလာက္ေအာင္လံုေလာက္တဲ ့ပမာဏမဟုတ္ရင္

အႏ ၱရာယ္မၿဖစ္နိုင္ပါဘူး။.ဘာပဲၿဖစ္ၿဖစ္..တေန ့တၿခားလူေတြက..မစားသင္ ့တဲ ့တာေတြစားမိမလုပ္သင္ ့တာေတြလုပ္မိလို ့

မၿဖစ္သင္ ့တာေတြၿဖစ္ေနၾကတာပဲ..ဟုတ္??...ဒါေတြေရွာင္နိုင္ဖို ့...ေန ့တိုင္းစားသံုးေနတဲ ့အစားအစာေတြထဲက..အဆိပ္ပါတာေလးေတြ

internet ထဲမွာေတြ ့လို ့..သူငယ္ခ်င္းတို ့သတိၿပဳဖို ့.. ၁၀..မ်ိဳးေနာ္..

၁၀။။။။။။ပီေလာပီနံ..( cassava )













သူ ့ရဲ ့အရသာနဲ ့အနံ ့က..သူ ့မွာပါတဲ ့( cyanogenic glucosides..)့အဆိပ္ၿဖစ္ေစတဲ ့ဓာတ္တမ်ိဳးပါ၀င္တဲ ့ပမာဏေပၚမူတည္ပါတယ္..
တခ်ိဳ ့ေတြကေတာ ့..အင္းဆက္နဲ ့ပိုးမႊားေတြရန္ကကာကြယ္ဖို ့..ပီေလာပီနံခါးခါးကိုသံုးၾကတယ္တဲ ့..cyanide level..အမ်ားၾကီးပါတဲ ့ပီေလာပီနံေတြကေသေစနိုင္ေလာက္တဲ ့ထိ..အႏ ၱရာယ္ရွိပါတယ္..သူ ့အဆိပ္ေၾကာင္ ့irreversible paralysis.လို ့ေခၚတဲ ့
ေလၿဖတ္တာမ်ိဳးၿဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္...

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က..ကမာၻေပၚမွာလူေပါင္း ၅၀၀ million ေလာက္ကအဓိကအစားအစာအေနနဲ ့စားသံုးေနၾကပါတယ္..အထူးသၿဖင့္ ့indonesia နဲ ့ U.S မွာ..ဟင္းရံအေနနဲ ့ေရာ..pancake လိုတမ်ိဳး..cassava chip လိုမ်ိဳး..

အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္စားသံုးေနၾကပါတယ္..ၿပီးေတာ ့သူ ့မွာကအာလူးနဲ ့ယွဥ္ရင္ fiber နဲ ့ potassium ပမာဏကႏွစ္ဆပါတယ္တ့ဲ ့ရွင္။

၉။။။။။။Pufferfish( ၿမန္မာလိုေတာ ့ငါးနာမည္သိဘူးရွင္ ့)









ဒီငါးကေတာ ့ကမ ၻာေပၚကအဆိပ္ရွိတဲ ့ေက်ာရိုးရွိသတၱ၀ါေတြထဲမွာ..နံပါတ္ ၂ ေနရာရွိပါတယ္တဲ ့..
U .S မွာမေတြ ့နိုင္ေပမယ္ ့..korea နဲ ့ japan မွာေတာ ့အရသာရွိတဲ ့အစားအစာအၿဖစ္စားၾကပါတယ္..
ဒါေပမယ္ ့ဒီငါ းရဲ ့အသည္းမွာပါတဲ ့အဆိပ္က..ေသေစနိုင္ေလာက္ပါတယ္..တဲ ့ရွင္
ငါးမွာပါတဲ ့tetrodotoxin ေခၚအဆိပ္ကေတာ ့ထံုက်င္တာ၊ေသြးေပါင္တက္တာနဲ ့ၾကြက္သားေသ တာေတြနဲ ့ အတူ diaphragm muscle ေခၚတဲ ့ၾကြက္သားကို ေသေစတာေၾကာင္ ့အသက္ရွဳလမ္းေၾကာင္းရပ္သြားေစၿပီးအသက္အႏ ၱရာယ္ၿဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္..

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က ..အာရွနိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာမစားၾကပါဘူး..တဲ ့
japan မွာေတာ ့တရားမ၀င္အစားအစာအၿဖစ္သတ္မွတ္ထားပါတယ္တဲ ့ရွင္။

၈။။။။။။မိွဳ ( mushrooms )









U. S မွာေတာ ့မိွဳမ်ိဳးကြဲေပါင္း ၅၀၀၀ ေက်ာ္ရွိတဲ ့ထဲက..၁၀၀ ေက်ာ္ကအဆိပ္ရွိၿပီး..ဒါဇင္ေအာက္ပမာဏကေသေစနိုင္တ့ဲ ့အဆိပ္ေတြရွိပါတယ္..မွိဳေၾကာင္ ့အစာအိမ္နဲ ့အူလမ္းေၾကာင္းမွာၿပႆနာၿဖစ္ေစၿပီး.အမ်ိဳးေပါင္းမ်ားစြာရွိတဲ့ ့အတြက္ဘယ္မွိဳမ်ိုဳးကအဆိပ္ရွိတယ္ဆိုတာေၿပာဖို ့ခက္ပါတယ္..အထူးသၿဖင္ ့ေတာ့ ့ေတာထဲကမိွဳေတြကပိုၿပီးအဆိပ္ရွိတာမ်ားတတ္ပါတယ္..မိွဳမွာပါတဲ ့အဆိပ္က Alpha-amanitin လို ့ ့ေခၚၿပီးအသည္းကိုထိခိုက္ေစပါတယ္တဲ ့...

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က...မွိဳအမ်ိဳးေပါင္း 38,000 ရွိၿပီးသူတို ့ထဲက 5% က အဆိပ္ရွိပါတယ္တဲ ့ရွင္။

၇။။။။။ သီဟို႒္သရက္..( cashews )








သီဟို႒္ေစ ့ဆိုကေတာ ့ေၿမပဲဆန္လို nut မ်ိဳးမဟုတ္တဲ ့ အေစ ့seed ပါတဲ ့ရွင္.သူ ့မွာေတာ ့ ivy ေခၚတဲ့ႏြယ္ပင္တမ်ိဳးနဲ ့oak ေခၚတဲ ့၀က္ခ်သစ္ပင္ေတြမွာေတြ ့ရတဲ ့ urushiol ေခၚအဆိပ္တမ်ိဳးရွိၿပီးသူ ့ပမာဏမ်ားမ်ားစားမိရင္ေသေစနိုင္ေလာက္ပါတယ္..
သီဟို႒္အဆိပ္မိတာေတာ ့ရွားပါးၿပီး..သူ ့ကို ကိုင္တြယ္ထုတ္လုပ္သူေတြအထူးသၿဖင္ ့..အခြံႏြာတဲ ့ေနရာမွာ..ပိုၿပီးၿဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္..

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က..ေတာင္အေမရိကမွာေတာ ့အသီးကိုစားၿပီး..အေစ ့ကိုလႊင္ ့ပစ္ၾကတယ္တဲ ့ရွင္။. :)

၆။။။။။။ငရုတ္သီး ( chilli )












ငရုပ္သီး၁ေတာင္ ့၂ေတာင္ ့ေတာ ့လူတိုင္းစားဖူးၾကမွာပါ..စပ္တာပဲၿဖစ္ၿဖစ္မစပ္တဲ ့ငရုပ္သီးၿဖစ္ၿဖစ္..စားမိၿပီဆိုတာနဲ ့ပူတာစပ္တာၿဖစ္ေစတဲ ့ capsaicin ေခၚတဲ ့ ဓာတုပစၥည္းတမ်ိဳးစားမိၿပီေပါ ့ေနာ္..ငရုပ္သီးတစ္ေတာင္ ့ေၾကာင္ ့ၿပႆနာမၿဖစ္နိုင္ေပမယ္ ့
capsaicin ပမာဏေတြမ်ားၾကီးဆိုရင္ေတာ ့အသက္အႏ ၱရာယ္ၿဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္..ဒီဓာတုပစၥည္းက..သိပ္ၿပင္းတာမို ့ရဲေတြေတာင္ pepper spray ဆိုၿပီးသံုးၾကပါတယ္..ငရုပ္သီးကိုင္မိတဲ ့လက္ေတာင္ပူစပ္ပူေလာင္ခံစားရတာလူတိုင္းအသိပါေနာ..

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က...ငရုပ္သီးတစ္ေတာင္ ့ပါတဲ ့ဗီတာမင္ C က ဗီတာမင္ C တလံုးမွာထက္ 6 ဆ..ပိုမ်ားပါတယ္တဲ ့
၅။။။။။။အာလူးးးးးးး ( potato )











အာလူးရဲ ့ပင္စည္ ၊ အရြက္ေတြအပါအ၀င္ အာလူးမွာပါ အဆိပ္ေတြရွိတာသိၾကရဲ ့လား။တခ်ိဳ ့အာလူးေတြအစိမ္းေရာင္သမ္းေနတာေတြ ့ဖူးၾကမွာပါ..အဲဒါက glycoalkaloid ဆိုတဲ ့အဆိပ္တမ်ိဳးေၾကာင္ ့ေပါ ့.အာလူးဆိပ္ေၾကာင္ ့ေသတာေတာ္ေတာ္ရွားေပမယ္ ့အမ်ားစုကေတာ ့..အရြက္ကိုေရေႏြးၾကမ္းခပ္ေသာက္တာရယ္..အစိမ္းေရာင္အာလူးေတြေၾကာင္ ့ရယ္ပါ..သူကရုတ္တရက္ေတာ ့ဟုတ္ဘူးရွင္ ့..တၿဖည္းၿဖည္းအင္အားနဲလာမယ္ၿပီးေတာ ့..သတိေမ ့သြားမယ္..စိတ္ေတာ ့သိပ္မပူပါနဲ ့ေနာ္..အစိမ္းေရာင္သမ္းေနတဲ ့အာလူးေတြကိုဖယ္ၿပီးခ်က္ၿပဳတ္ရင္အႏ ၱရာယ္မရွိပါဘူး..

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က....အာလူးကို အာကာသယာဥ္မွုးေတြအတြက္အထူးအစားအစာအၿဖစ္သတ္မွတ္ပါတယ္တဲ ့. :P

ဘာလို ့လဲဆိုေတာ ့ 1995 မွာ columbia ကၿဂိဳဟ္ပတ္လမ္းမွာအာလူးပင္ေတြယူသြားၿပိးစိုက္ပ်ိဳးၾကီးထြားခဲ ့လို ့ပါ..ဟုတ္မဟုတ္ေတာ ့မသိ

၄။။။။။။။မက္မြန္ေစ ့.. ( almond )



မက္မြန္ေစ ့ကေတာ ့ကမာၻတလႊားကမီးဖိုေခ်ာင္ေတြမွာေက်ာ္ၾကားတဲ ့ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးေပါ ့..သူကလဲသီဟို႒္လိုအပူနဲ ့မထိေတြ ့ ရရင္အဆိပ္ၿပင္းပါတယ္။ပိုၿပီးခါးတဲ ့မက္မြန္ေစ ့ေတြကပိုၿပီးအဆိပ္ၿပင္းပါတယ္.သူ ့မွာေတာ ့ ပီေလာပီနံလို cyanide အၿပည္ ့ပါတာေၾကာင္ ့တခ်ိဳ ့နိုင္ငံေတြမွာ..တရား၀င္ေရာင္း၀ယ္ခြင္ ့ပိတ္ပင္ထားပါတယ္..

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က...မက္မြန္ေစ ့ဟာ..သမၼာက်မ္းစာေတြမွာေတာင္ေဖာ္ၿပခံခဲ ့ရတဲ ့အတြက္..အေစာဆံုးစိုက္ပ်ိဳးစားသံုးခဲ ့ၾကတာပါတဲ ့..ရွင္

၃။။။။။။ခ်ယ္ရီသီး ( cherries )








ခ်ယ္ရီ..သီးကိုအမ်ိုးမ်ိဳးစားသံုးၾကပါတယ္. ခ်ယ္ရီ၀ိုင္ေတာင္ရွိေသး ဟုတ္?? ဘယ္လိုနည္းနဲ ့ၿဖစ္ၿဖစ္ စားမိတာနဲ ့
hydrogen cyanide..ဆိုတဲ ့အဆိပ္တမ်ိဳးသင္ ့ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားၿပီေပါ့ ့..အဆိပ္မိလကၡဏာေတြကေခါင္းကိုက္မယ္.၊ေခါင္းမူးမယ္၊စိတ္ရွဳပ္ေထြးလာမယ္၊စိတ္လွဳပ္ရွားမယ္၊ၿပီးရင္အန္မယ္၊..ပိုၿပီးၿပင္းထန္ရင္ေတာ ့ အသက္ရွဳခက္မယ္၊ေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္မယ္၊ႏွလံုးခုန္ႏွဳန္းၿမန္မယ္၊အဆံုး..မွာေတာ ့ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးမယ္တဲ ့ရွင္.ၿပီးေတာ ့..သတိေမ ့သြားတာေတြ၊တက္တာေတြ၊ၿပီးေတာ ့အသက္ရွဴရပ္ၿပီးေသေတာင္ေသေစနိုင္ပါတယ္တဲ ့..

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က..ခ်ယ္ရီသီးမွာ ခႏၶာကိုယ္ပံုမွန္လည္ပတ္ဖို ့ လိုအပ္တဲ ့ melatonin ဓာတ္ေတြအမ်ားၾကီးပါပါတယ္

၂။။။။။။။ပန္းသီးးး ( apple )



ပန္းသီးဆိုတာကေတာ ့ဘယ္ေနရာမွာၿဖစ္ၿဖစ္ popular ေပါ ့ေနာ္..ဒါေပမယ္ ့သူ ့မွာလည္း..cyanide ေတြပါတယ္ရွင္ ့
အသီးမွာေတာ ့မဟုတ္ဘူး..သူ ့ရဲ ့အေစ ့မွာ..ပန္းသီးတလံုးထဲက..အေစ ့ ေတြအားလံုးစားမိရံုနဲ ့ဘာမွမၿဖစ္နိုင္ေပမယ္ ့ ့ပမာဏအမ်ားၾကီးစားမိရင္ ( ၀ါးၿပီးမ်ိဳခ်မိရင္ )..ၿပႆနာရွိနိုင္ပါတယ္..
စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က..ပန္းသီးကေရမွာေပါေလာေပၚနိုင္ပါတယ္..ဘာလို ့လဲဆိုေတာ ့သူ ့ရဲ ့အေလးခ်ိန္ မွာအနည္းဆံုး 25% က ေလ
( air ) ေတြမို ့ပါ.. :P ဒါေၾကာင္ ့မို ့ပန္းသီးကိုအခ်စ္ သေကႍတသတ္မွတ္တာလားမသိ.. :)

၁။။။။။။။။။ခရမ္းခ်ဥ္သီး ( tomato )



ခရမ္းခ်ဥ္သီးကမီးဖိုေခ်ာင္တိုင္းမွာမပါမၿဖစ္..ဟုတ္ ? သူ ကိုယ္တိုင္မွာထက္..အရြက္နဲ ့ပင္စည္မွာပါတဲ ့ glycoalkaloid ကအႏ​ ၱရာယ္ၿဖစ္ေစတာပါ..အပင္ရိုင္းေတြမွာပိုၿပီးေတြ ့ရေပမယ္ ့.စားသံုးဖို ့သက္သက္စိုက္ပ်ိဳးတဲ ့အပင္ေတြမွာလည္ းေတြ ့ရပါေသးတယ္တဲ
သူ ့ေၾကာင ့္ အစာအိမ္မွာၿပႆနာၿဖစ္ေစရံုသာမက..စိတ္ဂနာမၿငိမ္လဲၿဖစ္နိုင္ပါတယ္..

စိတ္၀င္စားစရာအခ်က္က..1893 မွာ U.S က supreme Court မွာ.ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာဟင္းသီးဟင္းရြက္လား ( vegetable ) သစ္သီး၀လံလား ( fruit ) လားလို ့ၿငင္းခံုခဲ ့ၾကပါတယ္။အမွန္တကယ္ရုကၡေဗဒအရ..သစ္သီး၀လံ (fruit )ံၿဖစ္ေပမယ္ ့ အခြန္ေဆာင္ရေတာ ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္အေနနဲ ့မို ့တရားရံုးကဟင္းသီးဟင္းရြက္ ( vegatable )..လို ့အတည္ၿပဳခဲ ့ပါတယ္..တဲ ့ရွင္..ရီရတယ္ေနာ္

မူရင္း link ေလးပါ..

http://www.wonders-world.com/2010/03/top-10-poisonous-foods-we-love.to

မွားေနရင္လည္းၿဖည္ ့ဖတ္ေပးေနာ္...လေရာင္လည္းဆရာမၾကီးမဟုတ္ေတာ ့.. :)

ၾကိဳးစားၿပီးဘာသာၿပန္ၾကည္ ့တာ...။။။

No comments:

Post a Comment